Portfolio

Transforming a Historic Church Courtyard

The natural play space on the grounds of The Falls Church (the city of Falls Church, Virginia’s namesake) is in a shady courtyard, designed for use by children from the resident early childhood program along with preschool families gathering after school, and children from the congregation on weekends.  Within the space there are areas for imaginary play, quiet time, nature connection, as well as active and sensory play. SEE PROJECT ››

sand pit and hill in background

Oasis in the Heart of Baltimore

When it was time for their decades old and much beloved wooden play structure to be replaced, this childcare center opted to transform their urban site (wedged between a parking garage, a hospital, and a delicious-smell-emitting commercial bread bakery) into a nature play space. SEE PROJECT ››

Sand pit

A Reggio Inspired Jewish Preschool

The entry to this play space is along an accessible concrete path, stamped and imprinted with Jewish symbols and quotes. The path leads children and their adults to a playful gate with peek holes into their sprawling nature play space. SEE PROJECT ››

Shaded sand area, gems and leaf prints in the walkway

From Blank Slate to Lush Baby Garden

Briya Public Charter School is a unique, two-generational multi-cultural program that serves both young children and their parents with education and health care services. The outdoor space —  designed for babies, toddlers, and occasional preschoolers —  provides a balance of active and quiet play, places to move, and places to watch and relax, places for a group to gather and places just big enough for one or two children.   SEE PROJECT ››

sand kitchen

A Renovation Connects Inside and Out

Children, teachers, families, and visitors are welcomed to this natural play space from the thoughtfully designed lobby, where a wall of windows brings the sights and sounds of the outdoors in, and gives children a preview of the space before they enter the playground.  SEE PROJECT ››

A city park for nature play

Constitution Gardens Park is the first city park in the National Capitol area with a focus on natural play. The design of Constitution Gardens Park celebrates the past, present and future of the Gaithersburg community by weaving together threads of sustainability with elements inspired by the cultural and natural history of the area. SEE PROJECT ››

Nature play on an historic site

The natural play and learning space at Creative Minds International Public Charter School, adjacent to the historic summer home now known as Lincoln’s Cottage, is designed to recreate classic outdoor play experiences for today’s children.  SEE PROJECT ››


Nature play for babies and toddlers

The baby-friendly natural play space at this Early Head Start Center offers a gentle invitation to the youngest children to explore and discover large and small spaces, active and quiet spaces, places for outdoor building and creating and spots for imaginary, sensory and physical play.   SEE PROJECT ››

The Reading Garden

EarlySpace designed this courtyard to support all facets of literacy learning in a lush, rich and complex natural setting. There are areas for small and large group gatherings as well as intimate spaces for individual reading and quiet activity. Located outside the school library, the space surrounds children with nature in a whimsical, inspiring, print-rich environment. SEE PROJECT ››

The Art Garden

This courtyard is a colorful space designed to support hands-on creativity in the fresh air and sunshine.  This is a space where loud, messy, exuberant art is welcome! SEE PROJECT ››

Montessori outside

Earlyspace worked with teachers and administrators, engineers, and local officials to create a whimsical natural playspace design that met the regulatory requirements for this environmentally sensitive space, while offering a range of opportunities to move, explore, play and learn. SEE PROJECT ››

A hillside playspace

EarlySpace worked with Lowell school to transform their hillside into an inviting space for preschoolers to play. There were two main areas– the steep hillside, and the flat space at the top of the hill. On the hill, children can slide down on two different slides, descend on a fallen tree, and climb up or down on a stump scramble, a boulder climb or use an alternating-leg-staircase. SEE PROJECT ››

A naturally built natural playspace

EarlySpace and this parent co-op preschool joined with Arlington County’s Department of Environmental Services to offer a series of green building classes that taught participants natural building techniques and provided labor for a community built playspace. SEE PROJECT ››

The Wetlands Learning Lab

What began as the search for a solution to a muddy problem on the edge of the schoolyard, turned into an exciting opportunity to do something big and really innovative. SEE PROJECT ››

Sustainability at the front door

Students and teachers from the Washington-Lee High School IB Environmental Systems classes put what they had studied in the classroom into action in this hands-on project to manage stormwater and reduce erosion at the front of the school. SEE PROJECT ››

Living Roof and Pond

This is the home and test garden of sustainable landscape designer Nancy Striniste and family. This award-winning garden is where clients visit to see many of the sustainable landscape ideas and native plants in Nancy’s designs. SEE PROJECT ››

Get our free guide:
Eight Essential Elements of Nature Play Spaces
along with "nature Play News", our quarterly newsletter!